home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Retro-groente van de maand: winterpostelein

‘Retro groenten‘ (ofwel vergeten groenten) zijn minder bekende groente die wel wat extra aandacht verdienen. Een groente die je in de supermarkt niet snel zal vinden is winterpostelein. Met zijn knapperige, sappige blaadjes is deze verrassend lekker van smaak en structuur.

 

Smaak:  Knapperige, nootachtige smaakwinterpostelein

 

Uiterlijk: Ruitvormige blaadjes met lange dunne steel, doet wat denken aan een groot klavertje vier.

 

Waarom vergeten: Waarschijnlijk omdat het in gekookte vorm minder populair is dan spinazie. Winterpostelein is minstens zo gezond want het bevat veel ijzer, vitamines C en Omega 3 vetzuren.

 

Seizoen: november tot maart/april

 

Bereiding: Postelein groeit in kleine bundeltjes bij elkaar. De onderkant kan je er enkele centimeters afsnijden. Het zijn vooral de blaadjes die lekker zijn. Je kan winterpostelein rauw gebruiken in een diverse winterse (pasta)salades. Ook geschikt om te roerbakken of in een stamppot (slinkt behoorlijk, net zoals spinazie). Winterpostelein is een mooi alternatief in de winter en het vroege voorjaar als de ‘gewone’ sla van nature hier niet groeit. Alleen al met een dressing van olie, azijn, mosterd en honing is het perfect eenvoudig en lekker.

 

Recepten: Salade van winterpostelein met witlof en blauwe kaas Pesto van winterpostelein en walnoten (vervang de rucola door winterpostelein)

 

Volgende maand(en) als retro-groente o.a.: de pastinaak, aardpeer, etc

Retro-groenten van afgelopen maanden: snijbiet schorseneren

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.