Retro-groente van de maand: snijbiet
In een gemiddelde supermarkt is het aanbod van Hollandse groenten vaak beperkt tot de ‘ hardlopers’ zoals paprika, boontjes en tomaten. Al of niet bewust ligt er dan al gauw een groente in je mandje die eigenlijk niet ‘ in het seizoen’ is (en dus uit het buitenland komt). Jammer van die transportkilometers toch? Om niet elke dag witlof of bloemkool op tafel te moeten zetten en toch 100% Hollands te eten, gingen we via de biologische (groente)handel op zoek naar meer variëteit. We ontdekten zo de wat minder bekende Hollandse groenten zoals pastinaak, schorseneren en winterpostelein. Groenten waarvan we de naam wel kenden maar eigenlijk niet (meer) wisten hoe ze eruit zagen/of smaakten.
Tot nu toe zijn we eigenlijk positief verrast door de bijzondere smaken en de culinaire mogelijkheden van deze ‘ minder bekende’ groenten. Een goede reden om ze eens wat meer aandacht te geven en wie weet inspireert het anderen om ze ook eens te proberen. Restaurants hebben deze trend al een aantal jaren geleden opgepakt en noemen ze vaak ‘ vergeten groenten’. Zelf noem ik ze liever ‘retro-groenten’ want ‘ vergeten’ zijn ze zeker niet maar wel ’terug van weggeweest’.
De retro-groente van de maand juli is…..de snijbiet
Smaak: tussen spinazie en snijbiet
Uiterlijk: grote bladeren met een gekleurde steel (van groen tot felrood)
Seizoen: juni-september
Recepten: empanadilla’s met snijbiet (incl. meer info over de snijbiet) en soep van snijbiet