home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Retro-groente van de maand: schorseneren

Vorig jaar juli zijn we gestart met de serie ‘retro groenten‘ (ofwel vergeten groenten).  Het idee was om elke maand een minder bekende groente extra aandacht te geven. Aangezien de meeste retro-groenten in de winter worden geoogst en gegeten, wil ik de serie vanaf deze maand weer oppakken met de diverse Hollandse wortels, knollen e.d. die verrassend lekker kunnen smaken.

 

De retro-groente van de maand februari is  …. schorseneren

Namen: Ook wel bekend als armeluisasperge, winterasperge, keukenmeidenverdriet.

 

Smaak:  Bijzondere, zachte, subtiele, bijna zoete smaak die absoluut niet lijkt op de witte asperge (al zou je dat denken op basis van het uiterlijk)

 

Uiterlijk: Lange zwarte wortels met schil (waaraan vaak nog een flinke portie aarde hangt dus niet schrikken). Groeit heel goed op de zandgrond in het Noorden. Na het schillen lijken ze het meest op een witte asperge (vandaar de bijnaam ‘armeluisasperge’)

 

Vergeten: Waarschijnlijk vanwege de bewerkelijkheid van het schoonmaken (zie onder), maar zeker niet vanwege de smaak.

 

Seizoen: Oktober-maart

 

Schorseneren schoonmaken: Het is handig om tijdens het schoonmaken keukenhandschoenen te gebruiken omdat de wortels een kleverig melksap afgegeven dat je handen bruin kan kleuren. Leg ze na het schillen in water met azijn om te voorkomen dat witte geschilde schorseneren donker worden. Meer gedetailleerde instructies vindt je op www.schorseneren.nl

 

Bereiding: Je kan ze koken, bakken, frituren of roosteren. Soep van schorseneren is toch wel mijn favoriet, daarin komt de zachte, bijzondere, bijna zoete smaak van deze groente extra tot zijn recht.

 

Recepten: Schorsenerensoep

 

Volgende maand(en) als retro-groente o.a.: de pastinaak, winterpostelein, aardpeer, etc

Retro-groenten van afgelopen maanden: snijbiet

Copyright 2023 Lokaal & Lekker.