Deze speltsalade met voorjaarsgroenten en feta is lekker als lunch, picknick of lichte maaltijd met mooi weer. Sommige speltsoorten moet je even weken maar de supermarkt heeft vaak ook een “snelle versie”. Wij vinden die van Landgoud uit Kloosterburen erg lekker. Neem voor de feta liefst een versie op olie met kruiden zoals die van Hansketien uit Mantinge (te koop bij de biologische winkels).
BEREIDING SPELTSALADE:
- Laat de spelt 24 uur weken in ruim water.
- Was de spelt en kook deze met zout in ongeveer 45-60 minuten beetgaar en laat afkoelen. De week- en kooktijd is afhankelijk van het type spelt dus volg de bijbehorende gebruiksaanwijzing.
- Snijd de courgette in de lengte, in vieren en vervolgens in dunne plakjes. Verwarm 1 eetlepel olie (van de marinade) en bak de knoflook, courgette en lente-ui in enkele minuten gaar. Voeg de doperwten en/of andere groenten toe (blancheer deze kort indien ze vers zijn) en bak nog enkele minuten. Voeg de citroenrasp en sap toe en laat alles afkoelen.
- Meng de spelt, groenten, feta, 1 eetlepel olie van de marinade en verse oregano en voeg zout en peper naar smaak toe.
Gebruik in deze salade de groenten van het seizoen naar smaak
Producten zijn te koop bij:
– Landgoud uit Kloosterburen (spelt)
– Hansketien uit Mantinge (feta van geitenmelk)
– Tuinen van Weldadigheid uit Veenhuizen (groenten)