home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

< Terug naar overzicht producenten

Geitenboerderij Hansketien – Mantinge

In het bosrijke Drenthe bevindt zich de boerderij van Ina Eleveld en Peter Govers. Deze is vernoemd naar hun lievelingsgeit: Hanske nummer tien, hetgeen typerend is voor de manier waarop zij hun dieren houden, met veel liefde.
De geiten worden ‘s ochtend en ‘s middags gemolken en kunnen dan, afhankelijk van het seizoen, de weide in om de lekkerste en sappigste blaadjes te gaan zoeken. Hun 180 koppige kudde leeft hier in alle ruimte en rust en krijgt, naast het gras, voer dat op de boerderij zelf wordt verbouwd zoals zonnebloemen, maïs, granen en graskuil. De geiten leveren de melk voor een overheerlijke grie (ofwel feta). Naast de naturel grie is de kaas ook verkrijgbaar een aantal gekruide varianten zoals rozemarijn, basilicum en knoflook. Voor in de salade is de feta in olie of marinade erg handig en lekker.

De bokjes, die om vanzelfsprekende redenen overbodig zijn, worden geslacht voor de consumptie. In Nederland is men nog niet zo gewend aan het eten van het karaktervolle geitenvlees maar dit is steeds meer in opkomst. Worden de geitjes rond de 8-10 weken geslacht dan heet het vlees capretto ofwel zuiglam. Dit vlees is heel zacht omdat ze uitsluitend met melk zijn gevoed. Bij Hansketien kiezen ze ervoor om de bokjes langer door te laten groeien tot een leeftijd van 5-7 maanden. De bokjes hebben dan al buiten gelopen, ruwvoer gehad, hetgeen te zien is in de structuur van het vlees. Ina en Peter vinden dit ook een mooie leeftijd omdat het formaat voor de ‘racks’ goed is en het vlees een meer karaktervolle smaak (met een vleugje wild) heeft.

 

Copyright 2023 Lokaal & Lekker.