home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

< Terug naar overzicht producenten

Landgoud – Kloosterburen

Akkerbouwer Ale Havenga is een enthousiaste duizendpoot. Naast de teelt van oergraan spelt  en witte aalbessen bedenkt hij hiermee de meest bijzondere producten. De witte aalbessen worden in juni en juli vers verkocht maar ook omgetoverd tot een super demi-sec wijn, genaamd Blanka. Deze witte wijn heeft een heerlijke iets licht zoete smaak met een zurige afdronk.

 

Naast wijn worden de witte aalbessen ook verwerkt tot sap (iets gezoet met rietsuiker maar blijft heerlijk fris door de van nature zurige bessen), siroop en sinds kort ook tot witte aalbessenijs! Ijssalon Toscana in Groningen (o.a. in de Folkingestraat) maakt en verkoopt het ijs waarvan de smaak volgens Ale zelf  ‘lang en fris blijft hangen’.

 

Net zoals in Limburg werken boer, molenaar (Joeswert) en bakker (Peters) nauw samen om het spelt te promoten. En niet zonder succes. De laatste jaren is dit oergraan weer in opkomst. Niet alleen omdat het veel gezonder is dan tarwe maar ook vanwege zijn hartige, nootachtige smaak. In de keuken is het minstens zo veelzijdig. In brood, koekjes, vlaaien, crackers, muffins, pannenkoeken en ontbijtgranen kun je tarwemeel vervangen door speltmeel. Verder is de hele korrel heel goed te gebruiken als vervanger van rijst.

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.