home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Steun de lokale boeren en (horeca)ondernemers!

Nog nooit was lokaal eten zo actueel als vandaag. Bijna 10 jaar geleden startte de website Lokaal & Lekker: vanuit liefde en enthousiasme voor de mooie producten en ondernemers uit het Noorden. Om ze een podium te geven en anderen net zo enthousiast te maken voor dit lekkere eten.Het verschil met destijds is dat lokaal eten geen idealisme meer is maar een noodzaak.

 

Als we onze behoefte aan kwaliteit, betere gezondheid en beschikbaarheid uit handen geven aan een handvol bedrijven, dan maken we niet alleen de boeren en ondernemers kwetsbaar, maar ook onszelf. Dit is het moment om in te grijpen en te laten zien dat het anders kan en anders moet!

 

Steun de lokale boeren en (horeca) ondernemers met je boodschappentas!

 

Koop lokaal met deze tips:

 • Bestel online bij lokale en biologische webwinkels:

Diverse online webwinkels verkopen producten van lokale boeren zoals DeEkonoom (bezorgt landelijk), De Streekboer (bezorgt Friesland en Groningen) of Crisp. Maar ook EkoPlaza (webshop tijdelijk gesloten) koopt veelal in bij Nederlandse (biologische) boeren. Veel lokale helden van onze website leveren hun producten via deze webwinkels.

 • Bestel online rechtstreeks bij de boer:

Veel boeren hebben online shops en bezorgen hun producten bij jou thuis. Kijk in de Lokaal & Lekker Gids voor jouw favoriete product en/of bedrijf.

Voor biologisch vlees rechtstreeks van de boer vind je hier een grote lijst met adressen zoals Waddenvarkens, Eytemaheerd etc.

 • Horeca bonnen / #helpdehoreca:

Ben je van plan om na de corona crisis toch uit eten te gaan? En wil je zeker weten dat jouw favoriete restaurant dan nog open is? Koop dan nu alvast een tegoedbon. Het helpt hen deze moeilijke periode door en tegen de tijd dat je de bon gaat inwisselen voelt het als een cadeautje aan jezelf. Kijk op de website van Help de Horeca voor een groot deel van de restaurants die bonnen verkopen. Als je via deze website bestelt wordt de waardebon ook gegarandeerd door een speciaal noodfonds.

 

Nog mooier is het als je bon cadeau geeft aan het zorg personeel dat nu zo hard werkt (twee scholieren bedachten hiervoor een mooie inzamelingsactie)

 • Maaltijden of wijnen afhalen of laten bezorgen:

Restaurants kunnen hun gerechten vanwege de corona-maatregelen niet meer serveren maar kunnen nog steeds voor je koken. Vraag je favoriete restaurant of ze dit al doen. Of hou facebook of je mail in de gaten voor dit soort initiatieven. Bekende initiatieven in Groningen e.o.zijn o.a.:

  • Uit de buurt Groningen diverse maaltijdsoepen (elke dag bestellen, contactloos ophalen en betalen)
  • Cook-Ing Groningen (elke dag vegetarische maaltijden afhalen/bezorgen in Haren en Groningen)
  • Barrel Groningen (wijn + online cursus) Groningen
  • De Loohoeve Schoonloo (bezorging max 25 km)
  • Bellami’s Groningen (afhalen vr/za)
  • Voila Groningen (bonnen, wijnpakketten en maaltijden afhalen en bezorgen)
  • Eetwaar Groningen (maaltijden bezorgen)
  • Roemer Groningen (wijn gratis bezorgen Groningen, ook delicatessen van Bellami’s in de winkel)
  • Brussels Lof Groningen (do/vr/za bezorgen)
  • Etcetera

Of kijk op de website van Horeca Groningen voor het meest actuele overzicht.

 

 • Lokaal Kilo’s Schuiven:

Mooi initiatief om lokale boeren en horeca dichter bij elkaar te brengen. Nu de horeca niet meer kan afnemen van lokale boeren kunnen consumenten een Voedseldoos bestellen (maaltijdbox met lokale producten). Bestelling en levering verloopt via De Streekboer.

 

 • Versmarkten en streekmarkten:

De versmarkten zijn veelal nog geopend en nemen maatregelen om een veilige markt te verzorgen (ruime opzet, geen proeverijen, alleen pinbetalingen). Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag op de Vismarkt in Groningen (met o.a. producenten zoals De Eemstuin, Groninger Biologische Groentehandel, Auke’s Kaas etc).

De Ommelander Markt (2-wekelijkse streekmarkt met lokale producenten) op het Harmonieplein in Groningen.

 

 • Webshop “Warenhuis Groningen”:

Gloednieuwe webshop met al het moois uit meer dan 75 Groningse winkels (food + non-food) zoals Art-Supplies Flokstra, Barrel Wijnwinkel, Brouwerin Martinus, De Stadsakker, De Roemer, De Kaaskop, boekhandel Riemer, Van Erp dranken, Wijsneus etc

 

 • Winkel bonnen:

Ook veel winkels werken net zoals de horeca met tegoedbonnen. Stel je uitgaven niet uit maar doe ze nu het echt nodig is. Doe je het niet voor jezelf dan wellicht een cadeau voor een (toekomstige) verjaardag van een vriend of vriendin. Want na de crisis gaan we weer vollop het leven vieren natuurlijk!

 

Ken je nog meer ideeen en initiatieven? Laat ze me gerust weten (via de comments op fb) dan voeg ik ze toe.

 

Note: Vanzelfsprekend is het van groot belang voor de veiligheid van iedereen dat bij alle leveringen de strenge RIVM voorrschriften in acht worden genomen. Safety first!

Copyright 2023 Lokaal & Lekker.