Kaasplankje uit het Noorden. Zonder veel werk , lekker lui natafelen. Een kaasplankje is daar helemaal ideaal voor. Het Noorden heeft vele mooie biologische kazen. Dus neem in plaats van de Franse kazen eens een keer een lokale versie. Met liefde gemaakt en de smaken zijn verrassend goed.
nagerecht 4 personen
- Kies 4-5 soorten kaas uit bijgaande lijst. De hoeveelheid hangt van het aantal personen maar 50-75 gram per persoon is over het algemeen meer dan genoeg als nagerecht.
- Rooster dunnen plakjes rozijnen(noten)brood gedurende 30 minuten in een oven van 60°C.
- Laat de kaas minimaal 30 minuten buiten de koelkast staan alvorens aan te snijden. Naast het brood is de kaas erg lekker met walnoten, honing (met vijgen), kweeperengelei, siroop van witte aalbessen, vijgenbrood, crackers etc.
- Serveer met rode port, een volle rode wijn of witte dessertwijn.
Andere heerlijke lokale kazen:
- Harde geitenkaas van Kobunder (te koop bij Auke’s biologische kaas)
- Machetin (geitenkaas crottin-achtig) van De Oude Streek
- Boeren Trots (oude zachte kaas)
- Reade Jutter van Terschelling, lijkt op Port Salut en is t e koop bij veel biologische winkels
- Blauwschimmel (koe en geit) van Bastiaansen