home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

< Terug naar overzicht producenten

Oesterzwamkwekerij De Zwammerij – Haren

Bij de oesterzwamkwekerij De Zwammerij in Haren kweekt Harrie de Vries oesterzwammen op koffiedik. Met deze oesterzwammen maakt hij vervolgens de lekkerste bitterballen; duurzaam, vegetarisch en minstens zo lekker als de versie van vlees. Je vindt de bitterballen op veel festivals in het Noorden maar je kan ze ook als particulier of horeca kopen via de webshop. Harrie verzorgt ook workshops waarbij je aan het eind de dag naar huis gaat met je eigen oesterzwam-zak.

 

Kweken van oesterzwammen

Koffiedik wordt gemengd met kalk en schilletjes van koffiebesjes en mycelium, vervolgens wordt het in geperforeerde zakken gedaan  Voor de juiste vochtigheid wordt er wat water toegevoegd.Deze zakken gaan dan 3 weken in een donkere ruimte waarna ze, als ze mooi wit doorgroeid zijn, naar een andere lichte ruimte gaan. In deze ruimte is een constante vochtigheid van 80%. Na nog ongeveer 3 weken ontstaat de eerste vruchtvorming waarna er geoogst kan worden  Hierna volgen er nog 2 oogstrondes waarna de inhoud van de zakken op de composthoop gaan en een deel met gvt-afval in het wormenhotel. De zakken zelf worden met overig plastic gerecycled.

 

Naast De Zwammerij heeft Harrie een eigen catering bedrijf onder naam Hoogeland Catering. Groningers kennen hem ongetwijfeld ook van de fameuze sate op het Noorderzon festival.

 

De zwammerij is gevestigd in het pand van zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren. In de winkel zijn de bitterballen, verse oesterzwammen en growkits ook te koop.

 

 

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.