home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Elke ochtend versgebakken brood!

Wat er lekkerder dan wakker worden met de geur van versgebakken brood? Weinig! Het enige dat je hoeft te doen is het aanschaffen van een broodbakmachine. Verder is het een kwestie van een paar ingrediënten samenvoegen (of een kant en klare mix), de timer instellen en de machine doet de rest. Een geweldig alternatief dat ook nog eens lekkerder, gezonder én goedkoper is.

 

Je weet wat er in zit

Brood in zijn simpelste vorm bestaat uit de volgende ingrediënten: meel, water, gist en zout. Niet meer en niet minder. Bij de bakker en zeker bij de supermarkt bevat brood vaak ook diverse E-nummers zoals meelverbeteraar, emulgator, en andere middelen om het brood zacht, luchtig, glanzend en houdbaar te maken. Omdat wij graag zelf bepalen wat er in ons brood zit, is een broodbakmachine een gemakkelijke manier om 100% natuurlijk brood te bakken.

Behalve de keuze voor 100% natuurlijk brood was onze aankoop van een broodbakmachine destijds ingegeven door het voornemen om een jaar lang 100% Hollands te gaan eten. De meeste broden in de winkel bevatten granen uit Duitsland. Op zich geen probleem, het is nou eenmaal een groter land en het graan heeft vaak een betere bakkwaliteit, maar wij kopen liever het biologische meel van de molen uit de buurt. Om er zeker van te zijn dat ons brood 100% Hollands is, is zelf bakken het enige alternatief. Mocht je de afkomst van het meel minder belangrijk vinden dan is het zelf bakken van brood nog steeds veel gezonder en lekkerder.

 

Welke machine kiezen?

Ik kan hier heel kort zijn: kies een Panasonic. Wellicht iets duurder dan gemiddeld maar dan heb je ook een machine waarbij het bakken van een brood nooit resulteert in een baksteen én jaren mee gaat.

Eventuele overwegingen bij de keuze van een machine kunnen zijn:

  • kleur/grootte machine: ga er gerust vanuit dat deze lelijk en groot is en niet geschikt om op het aanrecht te laten staan
  • volume bakblik: voor een gezin van 4 personen is een brood van 500 gram al gauw voldoende
  • timer: een must
  • rozijnen/notenklep: lijkt handig maar gebruik je zelden
  • extra programma’s: kneedfunctie, zoals voor pizzadeeg, is erg handig
  • korstkleur regelen: nooit gebruikt, medium is altijd goed van kleur

De eerste keer brood bakken met de machine

Eigenlijk kan er weinig mis gaan bij het bakken met een broodbakmachine. Zorg dat je de juiste hoeveelheden afweegt: alles draait om de goede verhouding tussen meel, water, gist, zout en suiker. Hou hierbij in het begin de hoeveelheden aan van de recepten die bij de machine worden geleverd. Door te weinig zout te gebruiken kan het gist bijvoorbeeld onvoldoende rijzen en wordt het brood erg plat. Zorg verder dat de vloeibare en vast ingrediënten in de juiste volgorde in het bakblik doet. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing want dit verschilt per type machine. Bij de Panasonic is dat eerst de vaste ingrediënten, te starten met het gist, en daarna de vloeibare delen.

Een basisrecept voor een licht volkoren brood van 500 gram is bijvoorbeeld:

  • 1,5 theelepel gist
  • 150 gram bloem
  • 350 gram volkoren tarwemeel (bijvoorbeeld biologische Hollands meel van molen Joeswert)
  • 1,5 theelepel zout
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 25 gram boter
  • 350 ml water
Tips: bewaar het gist in de koelkast voor een langere houdbaarheid. Voeg zout, suiker en boter toe in de afzonderlijke hoeken van het bakblik.

En ook stokbrood, croissants, roggebroodjes ……..

Eenmaal de smaak te pakken? Dan ga je vanzelf wat meer experimenteren met andere soorten meel (spelt, rogge, volkoren, boekweit, mais etc.) of overige toevoegingen (honing, noten, rozijnen, olijfolie, havervlokken, bulgur, zaden etc.). Ook is de broodbakmachine goed te gebruiken om diverse soorten deeg (stokbrood, croissants, pizza etc.) te kneden en deze vervolgens af te bakken in een gewone heteluchtoven. Kijk eens naar de volgende recepten voor volkoren roggebolletjes of een heerlijke chelsea buns.

 

Veel bak- en eetplezier gewenst!

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.