home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Toch zelf tuinieren?

Met twee kleine kinderen en een baan is het vrijwel onhaalbaar om een moestuin te onderhouden. Een leuke manier om toch af en toe in de aarde te wroeten is een eigen kruidentuin. Het simpele geluk van het plukken en proeven van een ‘eigen product’. Een stukje grond in de tuin vrijmaken (of een bak op het balkon) moet toch lukken? Een leuke tip van een vriendin is de ‘kruidenhangmat’. Zij heeft ‘m zelf gemaakt (petje af) maar toevallig zag ik deze week een kant-en-klaar exemplaar via internet (compleet met bewateringssysteem). Dat klinkt goed.

 

 Nu nog op pad voor de plantjes. Op een half uurtje rijden, in Zuidbroek, zit kwekerij De Keukentuin, een geweldig adres voor biologische kruiden en bijzondere groentenplantjes. Naast de standaard kruiden hebben ze hier een groot aanbod aan meer ‘exotische’ kruiden en groenten zoals Chinese bieslook, Thaise basilicum, Marokkaanse munt, dropplant, stengelui, kouseband, witte-punt paprika etc. Met veel enthousiasme helpt Jeanette Bouma mij om een ‘basiscollectie’ uit te zoeken. Alles ruikt even lekker en ik knik enthousiast. Voor ik het weet rij ik weg met een achterbak volgeladen met kratten plantjes. Hier kom ik zeker nog terug, mocht ik de smaak van het tuinieren echt te pakken krijgen!

 

Jeanette Bouma; ‘Biologisch telen houdt in dat wij de planten de tijd geven om te groeien, zodat smaak, geur en kracht optimaal zijn. Bij kunstmatige belichting en verwarming groeien de planten wel sneller, maar geforceerd. De goede eigenschappen komen daardoor niet tot hun recht. Ook kunstmest en chemische bespuitingen tegen ongedierte en ziekten zijn bij ons taboe. Van een kruidenplantje moet je kunnen plukken en eten terwijl je door de tuin loopt of tijdens de barbecue in de tuin. Komkommers moet je gewoon met schil kunnen eten en tomaten afboenen voor ze in de sla gaan moet ook niet nodig zijn. Gewoon iets uit het vuistje als tussendoortje eten, zo vers van het land, is bij ons heel gewoon.’

 

Voor meer informatie over dit bijzondere adres klik naar De Keukentuin

 

 

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.