Deze prachtige foto is gemaakt door Amy Chaplin. Zij is professioneel kok en heeft over de hele wereld gewoond en gekookt, waaronder in Sydney, New York, Londen en Amsterdam. Ze kookt vegetarisch, ‘met de seizoenen’ en houdt een prachtige blog bij (Quinoa & Coconut) met de gerechten die zij thuis maakt. Je krijgt direct zin om de keuken in te springen! Zo ook met dit gerecht. Ik heb het recept van Amy bewust niet vertaald naar het Nederlands omdat het gewoon zoveel lekkerder klinkt in het Engels.
Thanks Amy for using that delicious photo and recipe!
- Trim radishes, cut in half and slice as thin as possible. I used a Japanese mandolin. Place in a bowl and sprinkle with umeboshi and cider vinegar. Toss well, cover and place in refrigerator overnight.
- Soak spelt berries over night in filtered water.
- Drain, rinse and place in a large pot and cover with about 3 inches of filtered water. Bring to a boil, cover and lower heat; simmer for about 2 hours or until tender, keeping them covered with plenty of water at all times, and adding more if you need to. Once cooked add a pinch of salt and let them sit for a few minutes then drain well until completely cool.
- Warm a skillet over medium-high heat, add olive oil and garlic. Sauté until garlic is fragrant and beginning to turn golden. Add peas, stir in a pinch of salt and pepper. Cook peas until bright green, stirring every few minutes. (This will take longer if you’re using frozen peas) Allow to cool completely.
- Drain radishes, reserving liquid for future pickles or dressings.
- Place everything in a large bowl, crumble over feta and toss to combine.
(Serves 4-6)
Tips:
– Gronings spelt is onder andere verkrijgbaar via Landgoud, Molen Joeswert en ’t Kappertje
– Groningse feta wordt onder andere gemaakt door De Buurackers, Hansketien en De Kruidenwei
– Het seizoen voor doperwten is vrij kort en het aanbod beperkt. Probeer het via de Groninger Biologische Groentehandel, De Fledder of anders diepvriesdoperwten.