home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Peren in witte aalbessenwijn en walnotencrème

Peren in witte aalbessenwijn en walnotencrème

 • 4 rijpe peren (geschild)
 • Merg van 1 vanillestokje
 • 125 gram (riet)suiker
 • 200 ml witte (aalbessen)wijn 'Blanka'
 • 2 biologische sinaasappels
 • 200 gram walnoten (gepeld)
 • 200 gram (buffel)ricotta of mascarpone
CATEGORIE: Herfst Winter

Dit heerlijke recept kreeg ik van Joanna Schouten van Toet. Om het meer ‘ lokaal’ te maken heb ik de mascarpone vervangen door romige Hollandse buffelricotta uit Roden en de witte wijn door de aalbessenwijn van Landgoud uit Kloosterburen.Kies verder sappige peren van het seizoen, liefst uit eigen tuin. Peter Rehwinkel, de burgemeester van Groningen, heeft dit gerecht ook geserveerd tijdens zijn kerstdiner in 2011. We zijn benieuwd hoe het heeft gesmaakt. Wij vinden dit recept in ieder geval een topper.

 

nagerecht voor 4 personen

 1. Verwarm oven tot 220 C. Leg de peren in een ovenschaal en voeg de wijn, suiker, vanillestokje en merg, schil en sap van 1 sinaasappel toe en breng het aan de kook.
 2. Bestrooi de peren met de helft van de walnoten en laat de peren in 25-30 minuten gaar worden. Zorg dat de peren vochtig blijven en bedruip regelmatig met de siroop in de schaal.
 3. Rooster de rest van de walnoten 5 minuten op een bakplaat en pureer ze met een keukenmachine tot een pasta. Meng de pasta met de schil en sap van de andere sinaasappel. Voeg suiker naar smaak toe.
 4. Serveer op elk bord een gebakken peer, een schepje siroop met walnoten, sinaasappelschil ter garnering en de walnotencrème.

 

Tips:

– Wijntip: de halfdroge witte aalbessenwijn past prima bij dit nagerecht

– de witte aalbessenwijn ‘Blanka’ wordt gemaakt door Landgoud in Pieterburen

(Origineel recept via Jamie’s Dinners)

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.