home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Gebakken asperges met lamskoteletten

Gebakken asperges met lamskoteletten

 • 500 gram nieuwe aardappels
 • 750 gram asperges
 • 3 eetlepels roomboter
 • 1 eetlepel suiker
 • Zout en versgemalen peper
 • 12 lamskoteletten
 • 1 teentje knoflook geperst
 • 5 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
 • Grillpan
CATEGORIE: Lente

Zodra het voorjaar wordt kan ik niet wachten tot de asperges hun koppen boven de grond uitsteken. Gezien de prijs heten ze niet voor niets het witte goud maar deze delicatesse is het  zeker waard.
Mijn favoriete recept met asperges komt uit het boek ‘Lekker Hollands‘ van Yolanda van der Jagt. De asperges worden in roomboter gekarameliseerd en krijgen een mooie bruine kleur en bijzondere zoetige smaak. In combinatie met de lamskoteletten van de grill is dit een fijne combinatie. Ik hoop dat jullie er ook zo van gaan genieten, zolang het seizoen duurt….

 

 1.  Was de aardappels, snijd grote exemplaren doormidden. Kook de aardappels in een pan met water en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet het kookvocht af en laat de aardappels uitdampen.
 2. Schil intussen de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden toe. Snijd de houtachtige uiteinden er vanaf (ongeveer 2 centimeter). Snijd ze vervolgens in schuine reepjes van 3 milimeter dik.
 3. Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan. Voeg de asperges en de suiker toe en bak de groente onder af en toe doorscheppen op een hoog vuur in ongeveer 10 minuten goudbruin en krokant. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 4. Strooi intussen zout en peper over de lamskoteletten, verhit de grillpan en gril de koteletten 3 minuten per kant tot ze goudbruin en rosé zijn.
 5. Laat 1 eetlepel boter in een koekenpan smelten, voeg de knoflook en peterselie toe en meng er de aardappels door. Schep de aardappels goed om tot ze allemaal met de knoflook-peterselieboter zijn bedekt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verdeel de asperges over vier voorverwarmde borden. Leg er de lamskoteletten en aardappels naast.

Variatietip van Yolanda: de gebakken asperges kun je ook heel goed met plakjes gedroogde ham en een toefje veldsla als voorgerecht serveren.

 

 

asperges groningen drenthe friesland

 

Overige tips:

– Heerlijke asperges zijn te koop bij Meinardi in Zuidbroek en Doornbosch in Borgercompagnie. Ga je liever voor biologisch dan is de Groninger Biologische Groentehandel op de markt een goed adres (levert van De Morene uit Buinen)

– gebruik voor de lamskoteletten een grillpan die goed heet kan worden, liefst van gietijzer zoals van het Zweedse merk Ronneby Bruk (goedkoper maar net zo goed als Le Creuset). Deze pan is een investering voor het leven. Heb je geen grillpan? Leg de koteletten dan op de BBQ.

 

 

 

Copyright 2023 Lokaal & Lekker.