home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Rabarber tips

Rabarber past helemaal bij het voorjaar: vrolijk van kleur en heerlijk fris van smaak! Met zijn knalroze tot roodgroene kleur fleurt het tal van zoete gerechten op. Eenvoudig, verfrissend en zoet!

 

Omdat rabarber meestal gebruikt wordt in zoete gerechten zou je bijna vergeten dat het eigenlijk een groente is. Vroeger was deze plant uit de duizendknoopfamilie vooral populair als ‘boerengroente’. Vanwege de frisheid en neutraliserende werking werd het samen met ‘vette gerechten’ zoals aardappelen en spek of gebakken vis gegeten. Nu wordt rabarber het meest gewaardeerd in friszoete jam, compote en taart. Het ‘lekkerste fruit onder de groenten’ is eigenlijk super veelzijdig in de keuken: onvergetelijk lekker met roomijs, in een trifle of crumble maar het kan ook heel goed bij een gegrild stuk vlees.

 

_MG_8496

Laat je verrassen!

Meer dan 120 soorten rabarber De kleur, grootte en smaak van rabarber, ofwel Rheum rhabarbarum, varieert afhankelijk van de soort. In de supermarkt en groentehandel vind je vooral de grote, groene ‘reuzen’ z

oals Goliath en Victoria. De rode, vaak kleinere, rassen zoals de Champagne Rood en Miesa zijn een stuk zoeter. Hele jonge, bleekroze rabarber is soms zo zoet dat het zelfs zonder suiker kan worden bereid. Omdat rabarber zich niet door zaden maar door stekken vermenigvuldigt, is uitpoten in de volle grond de enige manier om de rassen in stand te houden. Een arbeidsintensieve en kostbare manier dus. Van de meer dan 300 variëteiten die ooit hebben bestaan, is dankzij geïnteresseerde tuinders een groot deel gelukkig bewaard gebleven. Jaap Vlaming is zo’n bevlogen tuinder en heeft op Texel zoveel mogelijk rabarberrassen verzameld, met name uit Nederland en het Waddengebied. Met meer dan 120 variëteiten bezit hij nu de grootste collectie in West-Europa. Sinds kort zijn uit deze verzameling ongeveer 30 rabarberrassen overgebracht naar De Tuinen van Weldadigheid in Drenthe. Mocht er op Texel toch iets mis gaan dan zorgt deze zogenaamde ‘schaduwcollectie’ ervoor dat dit agrarisch erfgoed behouden blijft voor de toekomst.

 

_MG_8427

Zelf rabarber telen is heel eenvoudig

Ben je benieuwd naar de zoetere soorten rabarber zoals Champagne Rood of Frambozen Rood. Dan is zelf telen vaak de beste optie. De rabarberplant is gemakkelijk maar je hebt vanwege de grote bladeren wel veel ruimte nodig. Plant de rabarber in de periode vanaf de herfst tot de vroege lente. Een strenge winter is voor deze plant echt geen enkel probleem. Als je snel wilt oogsten dan kan je het beste een plant van 2 of 3 jaar oud kopen. Zet de planten zo’n 60 tot 90 centimeter uit elkaar want ze worden snel groot en vermenigvuldigen zichzelf gemakkelijk. Om goede, stevige stengels te behouden is snoeien of delen na ongeveer 4 jaar aan te raden. Het oogstseizoen is van april tot juni. De rabarberstengels kunnen het best jong ‘getrokken’ worden (tussen de 10 en 35 dagen). Wacht je te lang met oogsten dan neemt de hoeveelheid oxaalzuur snel toe en wordt de smaak zuurder en de stelen stugger. Rabarberplanten zijn verder dol op zon, vocht en veel mest. Je kan er met een gerust hart een kruiwagen paarden- of koeienmest op kiepen. Na de langste dag kan je de plant beter met rust laten zodat deze reserves kan opbouwen voor het volgende jaar.

 

_MG_0540

Bereiden en bewaren

 

Verwijder het (giftige!) blad en was de stengels onder de kraan. Snij voor de bereiding de onderkant (bladvoet) en bovenkant eraf. Jonge stengels kunnen meteen verwerkt worden maar bij oudere stengels moet je eerst de taaie draden verwijderen of schillen. De stengels kunnen voor de meeste toepassingen in stukjes van 3 centimeter gesneden worden. Voor jam is het beter om de stukjes nog kleiner te snijden en liefst over de lengte te halveren. Hierdoor komt de pectine tijdens het koken het beste vrij en kan het vocht goed ontsnappen. Om de rabarber zoeter te maken kan je suiker of honing toevoegen. Maar ook verse gember, sinaasappel, aardbeien, vanille- of kaneelstokjes, citroen(gras), likeur en andere specerijen zijn goede vrienden met de smaak van rabarber. De compote zoals gebruikt in de recepten op pagina … helpen je op weg. Maar eigenlijk kan het niet mis gaan bij deze groente dus experimenteer er gerust op los. Heb je veel rabarber uit eigen tuin? Je kan het in stukjes gesneden heel goed ongekookt invriezen. Of bewaar de rabarbercompote of jam in brandschone weckpotten. Zo kun je ook buiten het seizoen genieten van deze heerlijke groente. En het staat ook nog eens geweldig op de keukenplank.

 

Voor rabarberrecepten kijk op de pagina Recepten.

 

Wist je dat?

  • Rabarber is afkomstig uit China en werd oorspronkelijk gekweekt vanwege de geneeskrachtig werking van de wortels en heeft een sterk laxerende werking.
  • Rabarber met een rood of roze ‘voetje’ zijn zoeter dan die met een wit ‘voetje’. Bij sommige rassen is soms helemaal geen suiker nodig.
  • Het blad van de rabarberplant is ook geschikt als milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen rupsen, luizen en vliegen.
  • Om de hoeveelheid oxaalzuur te verminderen kan je de rabarber overgieten met kokend water en kwartier laten staan.
  • Je kan van rabarber ook prima een likeur maken. Vul 1 of meerdere schone weckpotten met 600 gram rabarber, 300 gram suiker en 1 liter wodka. Laat minimaal 6 weken staan en zeef het vocht.

 

Waar koop je rabarber

Wil je graag knapperig verse rabarber kopen, dan is de (biologische) markt of groentehandel het beste adres. Nog lekkerder én leuker is natuurlijk op pad gaan naar een van de boerenadressen. In het Noorden verkopen onder andere de volgende boerderijwinkels hun eigen oogst of die van de buren:

  • De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen
  • Lechaim in Nijeveen
  • Aurora in Uithuizermeeden
  • De Morene in Drouwen
  • ‘t Leeuweriksveld in Emmen

 

Foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Jitske Hagens www.wijzijnkees.nl

 

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.