Schapenkaasmakerij De Waddel – Den Hoorn
Lange tijd was De Waddel de enige schapenkaasmakerij op Texel die nog op traditionele manier rauwmelkse schapenkaas maakte. Toen kaasboerderij Wezenspyk dat in 2002 ook ging doen, werd het voor Slow Food mogelijk een ‘Presidium van de Texelse Schapenkaas’ op te richten. Texelse schapenkaas is al sinds de 16e eeuw bekend en vermaard om zijn delicate smaak.
Voor de kaas worden van mei tot oktober ongeveer 150 schapen gemolken. De kudde bestaat voornamelijk uit Texelaars, maar een klein deel is afkomstig uit kruising met het Friese melkschaap. Ze lopen in het mooie Hoge-Berggebied op ‘het oude land van Texel’. Nadat de lammeren de eerste tien tot twaalf weken bij de moeders gezoogd hebben, worden de schapen gemolken. De kaas is tussen half mei en half oktober verkrijgbaar op de boerderij en wordt geserveerd bij diverse restaurants waaronder het sterrenrestaurant Bij Jef in Den Hoorn.
Een groot deel van de schapen wordt gebruikt voor de fokkerij en lamsvleesproductie.