home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Nederlandse wijn

Nederlandse wijn wordt vaak nog als streekproduct gezien, maar is al veel meer dan dat. Zowel de kwaliteit als de productie van Nederlandse wijn groeit. Vooral tijdens de aspergetijd is de combinatie met een Limburgse witte wijn een gouden duo.
De Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakten na de middeleeuwen plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. Tot in 1970 de eerste wijnstokken terugkeerden.  Alleen de echte doorzetter met overtuigingskracht en gedreven vakmanschap hebben de spade weer ter hand genomen en door het selecteren van wijnstokken die in ons klimaat gedijen hebben zij kans gezien prima wijnen te produceren. De belangrijkste wijngebieden liggen rond Maastricht, Wageningen en Doetinchem.

Er zijn ongeveer 200 wijngaarden in Nederland, zowel hobby als professioneel, verdeeld over 202.6 hectare met een opbrengst van zo´n 1.353.400 flessen wijn. Ben je op zoek naar meer informatie en een wijngaard in de buurt ga dan naar www.nederlandsewijngaarden.nl.

Aangezien Nederlandse wijn vaak niet tot het standaard assortiment behoort is de webwinkel Nederlandse wijnwinkel een geweldige uitkomst. Zonder sjouwen heb je een gevarieerd aanbod snel in huis.

 

Enkele wijnen die ons hebben verrast:

Hoeve Nekum Auxerrois 2008

Auxerrois is een oud druivenras, dat vermoedelijk uit Lotharingen afkomstig is. De naam komt echter van het graafschap Auxerrois (Auxerre, Chablis). Deze druif is zeer geschikt voor de Limburgse bodem en het Limburgse klimaat. De Auxerrois geeft een mooie volle aromatische wijn. Goudgeel in het glas. Pittige neus die zoekt naar evenwicht. Volle smaak, beetje boter: rond en met een bijna vettig mondgevoel. Goed bij asperges, maar ook bij zachte visgerechten met romige sausen. Winnaar bronze medaille Nederlandse Wijnkeuring 2008.

 

De Linie Wit 2009

De Linie Wit bestaat uit 7 verschillende oorspronkelijke, traditionele rassen. Hoofdzakelijk rassen uit de Elzas. Veelzijdig fruitig met een lange afdronk die aan Riesling doet denken. Veelvuldig geprezen wijn, won goud tijdens het wijnconcours in Berlijn. Al 3 jaren in de business class van de KLM geschonken.

 

De Apostelhoeve (diversen)

Op één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, troont Nederlands oudste wijndomein: De Apostelhoeve. Dit wijnlandgoed, onder leiding van de Familie Hulst, omvat inmiddels meer dan 8 hectare druivenstokken en levert 6 mooie, droge witte wijnen: Müller-Thurgau-, Auxerrois-, Riesling, Pinot-Gris , Pinot-Gris Barriques en Cuveé XII Apostelhoeve.

 

Achterhoekse Oorsprong Weerkomm’n 2008

Gemaakt van de Rondo druif die licht geperst is. Soepel, licht en makkelijk te drinken op warme dagen. Mensen die niet van rose houden vinden deze wijn vaak wel lekker, omdat de smaak een beetje richting rood neigt, met een fruitig karakter. In Duitsland wordt deze wijn ook wel Schillerwein of Rotling genoemd. Deze wijn is tevens veel langer houdbaar dan traditionele rosé. Wijnschrijfster Ellen Dekkers zegt erover: ‘Jeetje joh die is lekker, en dat voor een 2008 ongelooflijk. Lekker sappig rood fruit, goede structuur, met afdronk, dorstlessende frisse zuren. Alles erop en eraan.’

Vanwege de beperkte druivenrassen die in dit klimaat kunnen groeien is het soms lastig concurreren met de traditionele wijnlanden (ook qua prijs). Maar zeker eens de moeite waard om te proberen. Wij gaan het komende jaar zeker een groot aantal wijnen proeven en natuurlijk op zoek naar een goede Groningse. Want een diner zonder wijn dat haast niet denkbaar…..

 

(bronnen: De Nederlandse wijnwinkel, De Wijnhoek)

 

Copyright 2023 Lokaal & Lekker.