home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Boer in Beeld: Jelwin en Ymkje Kuipers

In de serie Boer in Beeld stellen we een aantal boeren aan je voor. Wat doen ze? Wat maakt hun product bijzonder? Wat zijn hun dromen? Waar kopen zij zelf hun producten? En wat is hun favoriete recept?

 

Dit keer in de schijnwerpers: Ymkje en Jelwin Kuipers Van De Schotse Hooglanders in Opende.

 

IMG_3486-2

Waarom zijn jullie dit bedrijf begonnen?

Jelwin heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader. Zijn vader hield voor de hobby Schotse Hooglanders die ingezet werden voor begrazing van natuurgebieden. Af en toe werd hem gevraagd of het vlees van de dieren te koop was, dat was oorspronkelijk nog niet het geval. Wij werden erg enthousiast van het idee om vlees van deze dieren te verkopen. Dit vlees zou immers ontzettend duurzaam en diervriendelijk zijn. Op deze manier zouden de dieren hun dienst bewijzen met de begrazing van natuur, en uiteindelijk ook nog eens een gezond stukje vlees opleveren.

 

Welke producten kunnen we bij jullie kopen?

We verkopen het grasgevoerde natuurvlees in pakketten vanaf 3 kilo. Een gemengd pakket bestaat uit de soorten biefstuk, rib eye, entrecote, gehakt, beefburgers, saucijs, tartaar en stoofvlees. Men kan ook kiezen voor een pakket zonder stoofvlees, dit noemen we een ‘snel klaar pakket’. Daarnaast verkopen we ook antibioticavrij kippenvlees, afkomstig van een pluimveehouder uit Friesland.

 

Wat is grasgevoerd vlees?

Ons vlees heet grasgevoerd omdat de runderen geen krachtvoer bijgevoerd krijgen. Vlees wat ontstaan is vanuit gras is veel gezonder voor mensen dan zogenaamd ‘graangevoerd’ vlees.

schotsehooglanders

 

Is grasgevoerd vlees anders dan biologisch vlees?

Voor ons grasgevoerde vlees geldt: ‘beter dan biologisch’. Een biologische koe komt in het ergste geval uit Latijns Amerika of Oost-Europa, men heeft antibiotica gebruikt, de koe is voornamelijk gevoerd met krachtvoer en in het vlees kunnen nog steeds ongezonde e-nummers verwerkt worden. ‘Kan’, want gelukkig zijn er ook betere voorbeelden. Wat we willen zeggen is dat biologisch een nietszeggende term is geworden. Het is niet altijd wat mensen ervan verwachten. Met ons vlees overstijgen we de eisen voor biologisch vlees op elk gebied. Bij ons lopen de dieren altijd in de vrije natuur, kalfjes zogen 9 maanden bij hun moeder (bij biologisch is dit minimaal 3 maanden) en we gebruiken geen antibiotica.

 

Is al het vlees van jullie eigen runderen?

We werken samen met boeren die hun dieren op exact dezelfde manier houden als wij. Van hen kopen we af en toe slachtrijpe runderen om het aanbod aan te kunnen vullen.

 

Waarom kiezen jullie voor rechtstreekse verkoop van jullie producten aan de klant ?

We willen de lijnen kort houden, en daarmee de prijs betaalbaar. Dat lukt beter bij rechtstreekse verkoop. Daar komt bij dat de meeste supermarkten werken op een manier die niet bij ons past. Het gaat vooral om veel geld verdienen en grote hoeveelheden. Wij zijn een klein bedrijf die rekening moet houden met de seizoenen, dat is geen goede match. Particuliere klanten weten onze manier van werken wel te waarderen.

 

schotsehooglanders2

 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

We hopen dat de groei van het aantal bewuste consumenten toeneemt. Consumenten die verder kijken en durven door te vragen. Alleen op die manier kan de hoeveelheid duurzaam en diervriendelijk geproduceerd vlees toenemen. Als wij ons steentje daaraan bij kunnen dragen dan zijn we blij.

 

Waar doen jullie zelf je boodschappen?

We koken zonder pakjes en zakjes. Groente en fruit halen we bij boeren uit de regio zoals Waddengeluk uit Sexbierum. En we eten natuurlijk ons eigen rundvlees en kip.

 

Wat zijn jullie favoriete eetadressen in het Noorden en waarom?

Het Feithhuis in Groningen werkt met veel lokale leveranciers en zij hebben ons vlees ook af en toe op de kaart staan. We vinden het altijd leuk om daar te eten.

 

Wat is jullie favoriete recept met jullie eigen vlees en waarom? 

Het liefst eten we stoofvlees. Goed vlees, warmte en tijd, meer is er niet nodig voor een heerlijke en gezonde maaltijd. Heleen Quantrill van Eet Goed Voel je Goed heeft een heerlijk goulash recept bedacht.

 

Weten waar je dit lekkere vlees kan kopen? De Schotse Hooglanders staat ook in de Lokaal & Lekker Gids. Of rechtstreeks via www.schotsehooglanders.nl

Copyright 2023 Lokaal & Lekker.