home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Goede vis

Verantwoord vis eten is nog best lastig. Je hoort regelmatig berichten over bedreigde vissoorten vanwege overbevissing, onbedoelde bijvangst of dat de zeebodem wordt beschadigd door de visnetten. Maar welke vis is dan wel goed?
Via de viswijzer (ook als app te downloaden) kan je zoeken naar (Nederlandse) vissoorten die nog niet worden bedreigd. De gekleurde vissymbolen geven aan of de vis al of niet ok is. De vis met een groen of blauw (MSC) vissymbool kan je met een gerust hart eten.

 

Nederlandse vissoorten

Niet alle verantwoorde vis komt uit de Noordzee of Waddenzee. Sommige vissoorten leggen vele transportkilometers af om hier te komen. Wil je graag Nederlandse vissoorten eten dan heb je nog steeds voldoende keuze. Denk aan harder, haring, waddengarnalen, kokkels, kreeft (oosterschelde), makreel, mossel, rivierkreeft, rode mul, japanse oester, rode poon, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, spiering, tarbot, tong, tongschar, zeebaars, zwarte koolvis, etc..

 

Wilde duurzame vis

Naast het soort vis, is het van belang op welke wijze deze vis wordt gevangen. Het MSC-keurmerkgeeft aan of de vis zonder schade voor het milieu is gevangen. Voor meer info zie de website over duurzame visserij en het MSC-keurmerk. De eerste duurzaam gevangen vissoort in Nederland is de harder die onder andere wordt verkocht door De Goede Vissers. Zij hebben voor deze vis, en later ook de zeebaars, het Waddengoud-keurmerk omdat zij een duurzame vismethode gebruiken genaamd ‘staand-want’. Ook waddengarnalen, Japanse oesters en snoekbaars hebben dit certificaat.

 

Wat is staand-want vissen?

Deze ambachtelijke visserij is een vorm van jacht in ondiep water. Men legt eerst het schip voor anker in de buurt van een visplek van waar de schipper denkt vis te kunnen vangen. Vervolgens trekt men met rubberbootjes erop uit om met het blote oog vis te zoeken. Er wordt gevist op harder en zeebaars. Zodra er vis is gesignaleerd wordt handmatig het net in het water uitgezet. Daarna wordt de vis naar het net gejaagd door te rennen door het water of op het water te slaan.

 

Gekweekte duurzame vis

Vis kan ook milieuvriendelijk worden gekweekt, dan heeft het geen MSC-keurmerk (deze is alleen van toepassing op wildvangst) maar een EKO-keurmerk (ofwel de vis is biologisch gekweekt). Bij biologische kweek wordt gebruik gemaakt van biologisch (en visvrij) voer en worden uiteraard geen antibiotica en/of kleurstoffen gebruikt. In Nederland wordt nog nauwelijks biologische vis gekweekt maar een aantal soorten komen al aardig in de richting.

 

Visseizoen

In verband met de paartijd zijn bepaalde vissoorten niet het gehele jaar door beschikbaar. Zo zijn harder en zeebaars alleen van mei tot oktober vers verkrijgbaar en is er voor de Japanse oesters in de zomer een visstop. Zie ook vis en de seizoenen

 

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.